МакедонскиУреди

ЕтимологијаУреди

Од Прасловенски *jugъ.

ИменицаУреди

југ (jugm (uncountable)

  1. south

ИнфлексијаУреди

Координатни појмовиУреди

  • (compass points)
северозапад (severozapad) север (sever) североисток (severoistok)
запад (zapad)   исток (istok)
југозапад (jugozapad) југ (jug) југоисток (jugoistok)

Српско-ХрватскиУреди

ЕтимологијаУреди

Од Прасловенски *jugъ

ИзговорУреди

ИменицаУреди

ју̏г (transliteration neededm (Латински правопис jȕg)

  1. south

ДеклинацијаУреди

АнтонимиУреди

ПретходнициУреди

  • Албански: jug